Bloggskolan – lär dig blogga

Bloggskolan har värdefulla tips

Förr kunde det vara svårt att starta en blogg. På senare år har det blivit allt enklare, det är sällan mer avancerat än att skapa en e-post. Det behövs inte några förkunskaper för att blogga, dock underlättar det om du har det. På nätet finns många bloggsystem i olika prisklasser att välja mellan – och det finns fullgoda alternativ som är gratis att använda. Bloggskolan tar dig under sina vingar och lär dig blogga. Ett tips för att komma igång är att besöka Bloggradar.se, där hittar du intressanta intervjuer med bloggprofiler. De berättar bland annat om varför de började blogga, deras favoritbloggar och varifrån de hämtar inspiration till sina inlägg.

Många väljer WordPress som bloggverktyg – ett utmärkt val i flera avseenden. WordPress lämpar sig för såväl nybörjare som erfarna bloggare, det är således ett bloggverktyg med många möjligheter. Det första du behöver göra är att bli medlem, därefter behöver du välja bloggens adress. När du har blivit medlem och valt adress behöver du fundera över olika inställningar samt sidhuvud och utseende.

Det hör till vanligheterna att bloggare fastnar på det första inlägget. Man önskar att det första inlägget ska vara det bästa inlägget någonsin, men det behöver inte vara det – viktigast är att komma ihåg. Vis av erfarenhet vet Bloggskolan att det är lättare sagt än gjort, det är en tröskel att ta sig över. När texten är skriven rekommenderas du att tilldela inlägget en eller fler etiketter samt kategorier.

För att locka besökare till bloggen är bilder en effektiv metod. Sveriges främsta bloggare är lika duktiga fotografer och delar gärna med sig av sina bilder, vilket läsarna alltid uppskattar. Därför rekommenderar Bloggskolan att varje inlägg, eller åtminstone vartannat inlägg, har en eller flera bilder. Och det är inte bara läsarna som uppskattar bilderna – även Google gör det.

Du behöver även skapa minst en sida vid sidan av dina inlägg. Sidan får gärna beskriva dig och dina intressen, och framför allt syftet med bloggen. Det kan exempelvis vara att du vill inspirera andra till hälsosam livsstil. Med liknande sidor ökar bloggens värde, inte minst för att det skapar en relation mellan bloggaren och läsaren. Prioritera sidan före ditt första inlägg – sidan kommer utan tvekan att läsas av fler.

Bloggskolan rekommenderar sina läsare att läsa vidare om hur man bygger bloggar, hur man tar bättre foton, hur man går från hobby till business, om blogginläggets anatomi, hur man ökar trafiken till bloggen och om avancerad optimering.

Bloggskolan