Populära plattformar för bloggare

Populära plattformar för bloggare

Många bloggare förordar WordPress framför andra plattformar. Bloggfenomenet har skapat utrymme för fler aktörer och bakom WordPress är alternativen många – plattformar som Ghost, Medium, Tumblr och Weebly utmanar på bred front. Nationella alternativ är Devote, Finest och Myshowroom. Vilken plattform man ska välja handlar dels om vilka möjligheter man efterfrågar men också om vilken målgrupp man söker.

Bloggare har blivit förebilder, framför allt bland unga kvinnor. De kallas för influencers och ska tas på allvar. Därför har plattformar som Devote, Finest och Myshowroom krönt stora framgångar senaste åren. Unga kvinnor söker efter inspiration när det kommer till kläder och inredning, och det hittar målgruppen på nämnda plattformar. Målgruppen är unga kvinnor, 16 till 25 år. Den som vill läsa om pensionsförsäkringar och sparräntor gör därför sig icke besvär.

Utanför Sverige är plattformar som Ghost, Medium, Tumblr och Weebly stora – framför allt Tumblr som går att jämföra med WordPress i storlek. Och som alltid handlar det om vad man önskar, Medium och Tumblr har exempelvis få likheter. Ghost och Weebly går i sin tur att liknas vid mindre, och möjligen enklare, versioner av giganten bland plattformar. Vad man behöver fundera över är bloggens syfte samt om man vill betala eller ej.

Bloggaren Anya använder plattformen WordPress och det fungerar hur bra som helst. Plattformen ger henne möjlighet att på några sekunder publicera blogginlägg om den farliga färgen rosa, vintage, Milano, second hand och Tradera. Anya är på intet sätt en expert när det kommer till webbpublicering och det visar hur användarvänligt WordPress är. Kan Anya använda WordPress kan du också göra det.

Vilken plattform som är att rekommendera varierar. Tillfälliga bloggar som Årets Kock-bloggen använder ibland html istället för WordPress och liknande plattformar, och det eftersom många plattformar har sina begränsningar. Med html kan du utforma bloggen precis som du vill ha den – om du är duktig vill säga, annars är WordPress att rekommendera. WordPress är mer än tillräckligt för de flesta av oss som bloggar.

Den som tycker att plattformar som Ghost, Medium, Tumblr, Weebly och WordPress känns allt för avancerade har andra alternativ att välja mellan – särskilt om man på förhand vet vad man vill skriva om. Devote, Finest och Myshowroom fokuserar på kläder och inredning exempelvis, men det finns även plattformar som inriktar sig på mammor, mat- eller träningsintresserade. Liknande plattformar är uppskattade av många.

Många bloggportaler, exempelvis Myshowroom, betalar sina bloggare. Populära bloggar genererar nämligen pengar, därför är bloggportalerna måna om att behålla dem. Och det är anledningen till varför många väljer bloggportaler som Myshowroom före plattformar som Ghost och Medium, även om det finns möjlighet att tjäna pengar som bloggare även där. Dock kräver det mer arbete av bloggaren.

plattformar